W kazdej z 5 porcji zawartosci zoladkowej oznacza sie ogólna kwasnosc, ilosc wolnego kwasu solnego oraz mukoproteiny

W każdej z 5 porcji zawartości żołądkowej oznacza się ogólną kwaśność, ilość wolnego kwasu solnego oraz mukoproteiny. U osób zdrowych, a także w niestrawności żołądkowej oraz w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy wzrastają ilości wolnego kwasu solnego i mukoproteiny i ogólna kwaśność po insulinie. Taki wynik (odczyn dodatni) świadczy o zachowaniu łączności nerwowej żołądka z ośrodkiem nerwów błędnych. U osób z prawie całkowitym wycięciem żołądka, a także w chorobach uszkadzających okolicę przed odźwiernikową bez zmian w trzonie i dnie. Metoda obciążeniowa badania wydzielniczej czynności żołądka. Ilość mukoproteiny w soku żołądkowym po insulinie zwiększa się, natomiast ogólna kwaśność soku jest bardzo mała albo sok jest bezkwaśny (odczyn rozkojarzony). W przypadkach rozległego zaniku błony śluzowej żołądka, a więc i w raku żołądka, a także po wycięciu wszystkich żołądkowych gałązek obu nerwów b łędnych próba insulinowa wypada ujemnie co do ogólnej kwaśności, ilości wolnego kwasu solnego i mukoproteiny (odczyn ujemny) świadcząc o całkowitym zniesieniu okresu odruchowego wydzielniczej czynności żołądka. [hasła pokrewne: anatomia palpacyjna, metamina, fitamina ]

Powiązane tematy z artykułem: anatomia palpacyjna fitamina metamina