Uwarstwienie i rozdrobnienie

Uwarstwienie i rozdrobnienie. Zawartość żołądkowa po próbnym śniadaniu Ewald-Boalsa dzieli się zwykle na dwie warstwy: dolną z osadu i górną, z opalizującej cieczy w prawidłowym stanie wzajemny stosunek obu warstw, tzw. współczynnik uwarswienia stanowi 1 : 1. Resztki próbnego śniadania znajdujące się w dolnej warstwie u osób ze zdrowym żołądkiem są dobrze rozdrobnione. Obecność większych kawałków świadczy o upośledzonym wyrabianiu miazgi pokarmowej w żołądku. Śluz jest prawidłowym składnikiem soku żołądkowego. Znajduje się on w nim: 1) w postaci rozpuszczonej w płynnej części soku; 2) w postaci kłaczków śluzowych, które opadają na dno po odstaniu oraz po odwirowaniu soku (śluz żołądkowy widzialny). Śluz żołądkowy widzialny stanowi około 1 do 14 całkowitej mucyny Żołądkowej. Jest on wydzielany przez nabłonek pokrywny błony śluzowej żołądka (str. 76). Jest on przejrzysty, bezbarwny, ciągnący się. Mucyna rozpuszczona w soku żołądkowym składa się co najmniej z 2 frakcji (J erzy Glass i Boyd) różniących się pod względem chemicznym i fizyko-chemicznym. [hasła pokrewne: okulista, endometrioza jajnika, neurolog Wrocław ]

Powiązane tematy z artykułem: endometrioza jajnika neurolog Wrocław okulista