Tymi skladnikami sa: mukoproteina i mukoproteoza

Tymi składnikami są: mukoproteina i mukoproteoza. Mukoproteina jest wydzielana przez gruczoły śluzowe dna i trzonu żołądka. Aceton wytrąca ją z soku żołądkowego. Jest ona nierozpuszczalna w płynach o pH wynoszącym około 3,5. Na tej jej właściwości opiera sięsposób jej wyosobniania. W przeciwieństwie do mukoproteozy, mukoproteina zawiera dużo tyrozyny i azotu i mało składników odtleniających. Ilość mukoproteiny w kwaśnym soku żołądkowym na czczo waha się w granicach 30-17 mg wi 100 mI soku, w sokach okresu odruchowego, np. w próbie insulinswej (str. 135) znacznie się zwiększa i może dochodzić do 460 mgro, natomiast soki bezkwaśne zazwyczaj jej nie zawierają. Szczególnie dużo mukoproteiny stwierdza się w sokach nadkwaśnych u osób Z bardzo pobudliwym układem wegetatywnym i w chorobie wrzodowej dwunastnicy. Mukoproteina a jest w głównej części mieszaniną pośrednich wytworów trawienia przez zaczyny śluzu wydzielanego przez nabłonek wa lcowaty błony śluzowej żołądka. [podobne: aflibercept, wyposażenie stajni, endometrioza operacja ]

Powiązane tematy z artykułem: aflibercept endometrioza operacja wyposażenie stajni