PIC-738

Zwiekszona ogólna kwasnosc nazywa sie nadkwasnoscia

Zwiększoną ogólną kwaśność nazywa się nadkwaśnością (superaciditas, ryc. 36). Jeżeli nadkwaśność zależy przede wszystkim od zwiększonej ilości wolnego kwasu solnego, taką nadkwaśność się ją pomimo wydzielania prawidłowo kwaśnego soku, jeżeli równocześnie wydzielanie płynu rozcieńczającego (str. 94) lub śluzu jest niedostateczne, a także gdy opróżniająca czynność żołądka jest wzmożona. Czasami ilość wolnego kwasu solnego oraz ogólna kwaśność zawartości żołądkowej po próbnym śniadaniu są w granicach prawidłowych, natomiast ogólna ilość zawartości ...

Więcej »

Włókna komórek mechanicznych

Poszczególne komórki uzyskują wytrzymałość dzięki grubieniu ich błon komórkowych. Rozciągliwość włókna jest jednak około 10—15 razy większa niż żelaza kutego, które nadto ma znacznie większy ciężar. Natomiast po przekroczeniu granicy sprężystości włókna od razu ulegają rozrywaniu, podczas gdy u żelaza następuje to dopiero po potrójnym mniej więcej obciążeniu ponad granicę sprężystości. Wytrzymałość na ucisk, np. sztywnych i łamliwych łupin orzechów i pestek owoców pestkowych, wiąże się najczęściej z występowaniem komórek kamiennych, natomiast wytrzymało...

Więcej »

Przystosowania do siedliska fizjologicznie suchego

Im bardziej suche jest powietrze, w którym żyją rośliny, i im bardziej utrudnione jest zaopatrywanie ich w potrzebną ilość wody, tym konieczniejsze są urządzenia, które podczas częstych albo długich okresów suszy zmniejszyłyby intensywność oddawania wody. Samo jednak ograniczenie transpiracji, które w niekorzystnych warunkach również we wszystkich innych strefach klimatycznych zostaje osiągane przez zamykanie szparek, nie jest wystarczające dla roślin krańcowo suchego klimatu i siedliska. Wytrzymałe na wysychanie w takim stopniu jak porosty i mchy są tylko nieliczne Cormophyta; ogro...

Więcej »

Wyzwania związane z rozwojem narkotyków dla małych firm biofarmaceutycznych ad

W stanach chorobowych barwa ulega nieraz zmianie. Większa domieszka krwi nadaje zawartości żołądkowej barwę czerwoną lub czarnobrunatną, zależnie od wytworzenia się kwaśnej hematyny pod wpływem działania kwasu. Za wartość żołądkową bada się co do jej ilości, barwy, przejrzystości, woni, wyglądu zewnętrznego, domieszek widocznych gołym okiem (śluz, ropa, krew, resztki pokarmowe itd. ). Jeżeli próbne śniadanie zawiera składniki stałe, bada się także podział na warstwy i stopień rozdrobnienia pokarmów na hemoglobinę. Domieszka żółci zabarwia zawartość żo...

Więcej »
751#punkty erogenne u kobiet , #z której strony wyrostek , #hormonalna terapia zastępcza mp , #intact pth , #ibuprofen 200 mg , #wrocław neurochirurg , #lekarz żylaki , #zatrucie grzybami jadalnymi , #joga w chustach , #encorton dla kota ,