kulki gejszy co to jest

Biwalirudyna kontra monoterapia heparyną w zawale mięśnia sercowego ad 6

Zawał mięśnia sercowego wystąpił u 2,0% pacjentów w grupie biwalirudyny i 2,4% w grupie heparyny (współczynnik ryzyka 0,84; 95% CI, 0,60 do 1,19, P = 0,33), duże krwawienie w 8,6% i 8,6%, odpowiednio (współczynnik ryzyka, 1,00, 95% CI, 0,84 do 1,19, P = 0,98), i określone zakrzepica w stencie odpowiednio 0,4% i 0,7% (współczynnik ryzyka 0,54, 95% CI, 0,27 do 1,10, P = 0,09) . Śmierć wystąpiła u 2,9% pacjentów w grupie biwalirudyny i 2,8% w grupie heparynowej (współczynnik ryzyka, 1,05, 95% CI, 0,78 do 1,41, P = 0,76). Wskaźniki udaru i zakrzepicy w stentach wewnątrzsercowych (zg...

Więcej »

Soczewki miękkie a twarde

Sporo wątpliwości budzi to, czy decydować się na twarde czy miękkie soczewki. Generalnie wiele produkowanych obecnie soczewek to miękkie soczewki „hydrofilowe”. Warto dodać, że składają się one w wody, dzięki czemu też zachowują miękkość. Bardzo łatwo możemy się rozpoznać, gdyż są bardzo cienkie i produkowane z takich materiałów, które charakteryzują się przepuszczalnością tlenu do oczu. Trzeba wspomnieć, że poprzez wszelkie zaawansowane technologie, dzisiaj miękkie soczewki królują i niemalże całkowicie wyeliminowały swoich poprzedników, a więc soczewki tward...

Więcej »

Kwas solny

Kwas solny. Do najdonioślejszego zadania w klinice chorób żołądka należy badanie soku żołądkowego na kwas solny. Kwas solny wydzielający się na próbne śniadanie łączy się z białkami i z solami pokarmu i dopiero po ich nasyceniu gromadzi się jako kwas wolny. Kwas solny wolny (L oznacza liberum) i luźnie związany (E, co znaczy combinatum) stanowią razem ogólną kwaśność (A, aciditas) prawidłowego soku. W stanach chorobowych na poziom ogólnej kwaśności wpływa także możliwa obecność innych kwasów. Najwyższe stężenie wolnego kwasu solnego w soku żołądkowy...

Więcej »

Wpływ tritlitazonu u pacjentów leczonych insuliną z cukrzycą typu II cd

Kwasy organiczne. Nadkwaśność soku żołądkowego może zależeć nie tylko od nadmiernego wytwarzania wolnego kwasu solnego, ale i od wytwarzających się w żołądku innych kwasów. W prawidłowym żołądku nie ma ich wskutek odkażającego działania wolnego kwasu solnego. Gdy natomiast w soku żołądkowym nie ma wolnego kwasu solnego albo jego ilość jest znacznie obniżona, wtedy w żołądku mogą powstawać sprawy fermentacyjne, jeżeli jednocześnie opróżniająca czynność żołądka jest upośledzona. W tych warunkach pod działaniem drożdży powstają w żołądku kwasy organiczne...

Więcej »
http://www.techmed.net.pl 751#b3 niacyna , #odżywka do rzęs realash rossmann , #ból brzucha w 4 tygodniu ciąży , #opuchniety palec , #zioła na suchy kaszel , #punkty erogenne u kobiet , #z której strony wyrostek , #hormonalna terapia zastępcza mp , #intact pth , #ibuprofen 200 mg ,