wynik eo

W stanach chorobowych barwa ulega nieraz zmianie

W stanach chorobowych barwa ulega nieraz zmianie. Większa domieszka krwi nadaje zawartości żołądkowej barwę czerwoną lub czarnobrunatną, zależnie od wytworzenia się kwaśnej hematyny pod wpływem działania kwasu. Za wartość żołądkową bada się co do jej ilości, barwy, przejrzystości, woni, wyglądu zewnętrznego, domieszek widocznych gołym okiem (śluz, ropa, krew, resztki pokarmowe itd. ). Jeżeli próbne śniadanie zawiera składniki stałe, bada się także podział na warstwy i stopień rozdrobnienia pokarmów na hemoglobinę. Domieszka żółci zabarwia zawartość...

Więcej »

Biwalirudyna kontra monoterapia heparyną w zawale mięśnia sercowego cd

Pacjenci zostali wykluczeni, jeśli otrzymali inhibitor glikoproteiny IIb / IIIa lub jeśli planowano zastosowanie takiego środka. Jednak pozwolono na nagłe, nieplanowane stosowanie inhibitora glikoproteiny IIb / IIIa i zarejestrowano. U pacjentów ze STEMI dożylne podanie do 5000 U niefrakcjonowanej heparyny było dozwolone przed przybyciem do laboratorium cewnikowania. U wszystkich pacjentów (tj. Ze STEMI lub NSTEMI), jeśli heparyna nie była wcześniej podawana, do wewnątrz cewnikowania przed angiografią dopuszczano dotętnicze podawanie do 3000 U heparyny, zgodnie z lokalnymi praktykami. <...

Więcej »

UWAGI OGÓLNE O FIZJOLOGII ZMYSŁÓW

Nie możemy porównać dwóch wrażeń, które należą do innego zmysłu; nie można porównać koloru czerwonego ze smakiem słodkim lub wysokim tonem. Tu zachodzi różnica między poszczególnymi wrażeniami zmysłowymi tj. rodzajowa, oddzielająca poszczególne zmysły od siebie i jakościowa, odgraniczająca wrażenia w zakresie danego zmysłu. Te różnice są wybitne w zakresie t, zw. zmysłów wyższych, wzroku i słuchu, a nie występują z taką ścisłością w zakresie zmysłów niższych, Fick zwrócił na to uwagę, że między wrażeniami smakowymi, węchowymi, wrażeniem dotyku, temper...

Więcej »

Tendencje w rozpowszechnieniu i wyniku niewydolności serca z zachowaną frakcją wyrzutową ad

Zwiększoną ogólną kwaśność nazywa się nadkwaśnością (superaciditas, ryc. 36). Jeżeli nadkwaśność zależy przede wszystkim od zwiększonej ilości wolnego kwasu solnego, taką nadkwaśność się ją pomimo wydzielania prawidłowo kwaśnego soku, jeżeli równocześnie wydzielanie płynu rozcieńczającego (str. 94) lub śluzu jest niedostateczne, a także gdy opróżniająca czynność żołądka jest wzmożona. Czasami ilość wolnego kwasu solnego oraz ogólna kwaśność zawartości żołądkowej po próbnym śniadaniu są w granicach prawidłowych, natomiast ogólna ilość zawarto...

Więcej »
http://www.guzmet.com.pl 751#wyniki morfologii mpv , #b3 niacyna , #odżywka do rzęs realash rossmann , #ból brzucha w 4 tygodniu ciąży , #opuchniety palec , #zioła na suchy kaszel , #punkty erogenne u kobiet , #z której strony wyrostek , #hormonalna terapia zastępcza mp , #intact pth ,