Kwas maslowy wydziela sie w postaci drobnych kropelek o znamiennym zapachu kwasu nieprzejrzystosci tego plynu saczy sie go przez saczek szybko saczacy przy uzyciu flaszki prózniowej

Kwas masłowy wydziela się w postaci drobnych kropelek o znamiennym zapachu kwasu nieprzejrzystości tego płynu sączy się go przez sączek szybko sączący przy użyciu flaszki próżniowej. Resztki płynu pozostające nad osadem w probówkach usuwa się ostrożnie małą pipetą zaopatrzoną w gumową gruszkę. Płyn służy do ilościowego oznaczania mukoproteiny i mukoproteozy, a osad do oznaczania ilości widzialnego śluzu żołądkowego. Jak już zaznaczałem, oznaczanie jego nie ma praktycznego znaczenia i dlatego opisywać tutaj nie będę. Etap 3: celem usunięcia domieszek płyn zawierający rozpuszczone ciała mucynowe przenosi się w ilości 4,5 mI do probówek pojemności 10-12 mI, do każdej probówki dodaje się % objętości 10ro kwasu trójchlorocetowego (odczynnik 1) i miesza się obracając probówki dnem do góry, po czym pozostawia się je na 10 minut w ciepłocie pokojowej, a następnie wiruje się przez 10 minut przy obrotach 3. 000 na minutę. Płyn ponad osadem, pozbawiony domieszek, przenosi się do małych probówek, a z nich po 5 ml z każdej probówki do szerokich probówek wirówkowych pojemności 15 mI. Etap 4: celem strącenia mukoproteiny i mukoproteozy do każdej probówki dodaje się 1,5 objętości, a więc 7,5 mI acetonu. Jeżeli do badań wzięto mniej niż 4,5 mI płynu, to należy użyć odpowiednio mniej kwasu trójchlorooctowego i acetonu, mianowicie 1,5 ml acetonu na każdy 1 mI przesączu trójchlorooctowego soku. [hasła pokrewne: alemtuzumab, pracownia emg, wyposażenie stajni ]

Powiązane tematy z artykułem: alemtuzumab pracownia emg wyposażenie stajni