Badanie zawartosci zoladkowej chemiczne

Badanie zawartości żołądkowej chemiczne. Badanie chemiczne wykonuje się z przesączem zawartości żołądkowej, otrzymanym przez jej sączenie przez zwilżony sączek składany. Badanie powinno się przeprowadzać natychmiast, zanim nastąpią zmiany w składzie chemicznym za wartości. Oznacza się odczyn przesączu oraz ogólną jego kwaśność i ilość w nim kwasu solnego wolnego i luźnie związanego, nadto bada się przesącz co do obecności kwasu mlekowego, czasami także kwasu octowego i masłowego, wreszcie żółci. Odczyn przesączu bada się papierkiem kongo lub lakmusowym. Prawidłowy sok żołądkowy oddziałuje kwaśno. Toteż papierek przesiąknięty czerwienią kongo barwi się ciemnoniebiesko, a niebieski lakmusowy czerwono. Kwaśny odczyn przesączu zależy prawie całkowicie od wolnego i luźno związanego kwasu solnego. Odczyn kwaśny mogą mieć także soki nie zawierające wolnego kwasu solnego, jeżeli w żołądku wytwarzają się wskutek fermentacji kwasy organiczne (mlekowy, octowy, masłowy i inne). Sok nie zawierający ani kwasu solnego, ani kwasów organicznych oddziałuje obojętnie; w razie zaś dużej zawartości śluzu lub domieszki zarzuconej zawartości dwunastniczej – zasadowo. [podobne: wyposażenie stajni, neurolog Wrocław, endometrioza jajnika ]

Powiązane tematy z artykułem: endometrioza jajnika neurolog Wrocław wyposażenie stajni